Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Νέα κρούσματα ευλογιάς στη Λέσβο, απαγόρευση μετακινήσης ζώων σε μια ζώνη 10 χιλιομέτρων

Αποτέλεσμα εικόνας για ευλογια προβατων λεσβοςΣυνεχίζονται τα προβλήματα με την ευλογιά των προβάτων στην Λέσβο. Νέα κρούσματα είχαμε από τις αρχές Ιανουαρίου σε εκτροφές στην περιοχή Φίλια. Μόνο τον Ιανουάριο υπήρξαν τέσσερις εστίες σε γειτονικές εκτροφές της περιοχής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απαγορευτούν οι μετακινήσεις για σφαγές των ζώων στη ζώνη επιτήρησης (10 χιλιόμετρα) για 21 ημέρες.

Αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατο στο νησί (πιθανόν ήρθε από την γειτονική Τουρκία). Οι περιοχές που είχαν εμφανιστεί κρούσματα ήταν στο Μανταμάδο στην περιοχή Πλάτανος και στην Αγία Παρασκευή στις περιοχές Φεράνες και Μέσσων. Ωστόσο για περίπου 24 ημέρες (Δεκέμβριο) δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα. Με το νέο έτος η νόσος έκανε την εμφάνισή της ξανά στο νησί.

«Το θετικό είναι ότι τα κρούσματα έχουν περιοριστεί σε μια περιοχή του νησιού», τονίζουν στον ΑγροΤύπο από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επίσης μεγάλη βοήθεια υπάρχει από τους κτηνίατρους του στρατού (αξιωματικούς και οπλίτες) για την πραγματοποίηση ελέγχων στις εκτροφές της Λέσβου», προσθέτουν.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν αγανάκτηση, αγωνία και ανησυχία για το μέλλον τους. «Τα όσα έχουν προηγηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη σε σχέση με την ευλογιά, έχουν συμβάλει στο να διαμορφωθούν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησης του κρέατος και του αιγοπρόβειου γάλακτος στην αγορά», υποστηρίζουν.
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=107446

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου