Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

10 Συμβουλές για αγορά ζώων

Αποτέλεσμα εικόνας για αγορα προβατα
Ένας από τους τρόπους βελτίωσης της παραγωγής μας είναι η αγορά ενός μικρού ή και μεγαλύτερου κοπαδιού, το οποίο παρουσιάζει καλύτερες αποδόσεις από το δικό μας κοπάδι.
Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί ώστε να διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο ότι έχουμε κάνει μια σωστή και επιτυχημένη αγορά.
Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα πρέπει να έχουμε κατά νου όταν πρόκειται να προβούμε σε μια τέτοια αγορά.
  1. Δεν ενθουσιάζομαι με ό,τι καινούριο ακούω. Το ίντερνετ δεν είναι η Βίβλος της Αλήθειας, οι πληροφορίες που μπορεί να βρω ίσως παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκρύπτεται η πλήρης αλήθεια και σίγουρα δεν αφορούν απόλυτα το συγκεκριμένο πληθυσμό που πρόκειται να αγοράσω. Επίσης, τα μαγικά ζώα με τις μαγικές αποδόσεις, όπως και στην περίπτωση της διατροφής με τις μαγικές ζωοτροφές, δεν υπάρχουν.
  1. Δεν πιστεύω απόλυτα αυτούς που πουλάνε τα ζώα. Θα πρέπει να είμαι σίγουρος πως το ύψος της γαλακτοπαραγωγής είναι ο πραγματικός μέσος όρος της γαλακτικής περιόδου, η οποία θα πρέπει να μας γνωστοποιείται σε αριθμό ημερών και ο μέσος όρος να προκύπτει από όλα τα αρμεγόμενα ζώα. Σε περίπτωση που υπάρχουν αναλύσεις γάλακτος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι τελευταίες συνήθως έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις λιπαρών και πρωτεϊνών, καθώς το γάλα μειώνεται. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ακριβείς ποσότητες και τη σύνθεση του σιτηρεσίου που χορηγήθηκε σε όλη τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου.
  1. Δεν ρωτάω μόνο σε μια πηγή. Όταν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια αγορά νέων ζώων, θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Να συλλέξουμε όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες ώστε να είμαστε σίγουροι από πολλές πλευρές ότι η προκείμενη αγορά θα μας ωφελήσει και ότι γίνεται σε μια συμφέρουσα για εμάς τιμή.
  1. Καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε ένα ζωοτέχνη που εμπιστευόμαστε, καθώς αυτός θα είναι σε θέση να γνωρίζει τις τρέχουσες τιμές πώλησης και ίσως μας δώσει περισσότερες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε ή να αποφύγουμε συγκεκριμένα κοπάδια. Μία επίσκεψη μαζί του στη μονάδα θα μας βοηθήσει να επιβεβαιωθούμε ότι κάνουμε μια σωστή αγορά.
  1. Δεν αγοράζω όσα περισσότερα ζώα μπορώ. Σε καμία περίπτωση δεν φτάνουμε στα όρια τον οικονομικό μας προϋπολογισμό, καθώς τα καινούρια ζώα μπορεί να εμφανίσουν διάφορα έξοδα που δεν είχαμε υπολογίσει (αυξημένα έξοδα διατροφής, επιπλέον εμβόλια, μη προβλεπόμενες απώλειες κ.α.)
  1. Δεν αγοράζω τα φθηνότερα που θα βρω. Τα φθηνότερα δεν είναι πάντα και τα καλύτερα. Η τιμή μπορεί να κατέβει όταν αγοράζουμε ολόκληρα κοπάδια σε σχέση με την τμηματική αγορά ζώων. Επίσης μπορεί να κατέβει όταν η πληρωμή γίνεται με μετρητά και με πλήρη αποπληρωμή. Όταν η τιμή από μόνη της είναι κατεβασμένη, θα πρέπει να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους ισχύει κάτι τέτοιο εξαρχής.
  1. Συλλέγω όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για το νέο κοπάδι από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη (Πρόγραμμα εμβολιασμών, ιστορικό ασθενειών, πολυδυμία κ.α.). Σίγουρα θα μας βοηθήσουν στο να διαχειριστούμε τα ζώα πιο σωστά, να προσαρμόσουμε τη διατροφή τους και να περιορίσουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.
  1. Λαμβάνω τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των ζώων. Ζώα που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης είναι πιο ευαίσθητα κατά τη μεταφορά και μπορεί να αποβάλλουν. Ετοιμάζω τα χαρτιά που απαιτούνται για την ασφαλή διακίνηση των ζώων προς τη μονάδα μου κι ενημερώνω τις τοπικές Διευθύνσεις Κτηνιατρικής για την προκείμενη μεταφορά, λίγες ημέρες νωρίτερα ώστε να είναι όλα έτοιμα.
  1. Δεν ανακατεύω αμέσως τα καινούρια ζώα στο κοπάδι μου. Θα πρέπει να δοθεί πρώτα μία περίοδος προσαρμογής για τα ίδια τα ζώα και παράλληλα θα είμαι σε θέση να παρακολουθήσω την πορεία τους και να εντοπίσω τυχόν προβλήματα. Επιπλέον, θα δώσω τον απαραίτητο χρόνο ώστε να προλάβω την μετάδοση κάποιας νόσου που ίσως να φέρω στη μονάδα μου με το καινούριο κοπάδι. Θα πρέπει να έχω προνοήσει ώστε τη μέρα που θα έρθουν τα καινούρια ζώα στη μονάδα να βρουν έναν καθαρό και απολυμασμένο χώρο με τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας στα παχνιά και φρέσκο καθαρό νερό.
  1. Δεν συμπεριφέρομαι τα καινούρια ζώα όπως έκανα με τα δικά μου. Δεδομένου ότι τα καινούρια ζώα έχουν επιλεχθεί και συμπεριληφθεί στη μονάδα μου λόγω των αυξημένων αποδόσεων σε σχέση με τα δικά μου, θα πρέπει να προσδιορίσω κατάλληλα τις διατροφικές τους ανάγκες και να προσαρμόσω το σιτηρέσιο. Παράλληλα θα πρέπει να θυμάμαι πως όσο πιο αυξημένη παραγωγή παρουσιάζει ένα ζώο, τόσο πιο ευάλωτο είναι σε ασθένειες και καταπονήσεις που δεν είχα παρατηρήσει στα δικά μου ζώα ως τώ
Δρ. Απόστολος Μαραντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου