Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Τεχνική λύση για τη φέτα βρήκαν οι κτηνοτρόφοι

Νομότυπη φόρμουλα εξαίρεσης της Φέτας από τη συμφωνία της CETA έψαξαν και βρήκαν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η Κοινή Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύναται να εισηγηθεί στην αντίστοιχη αρμόδια επιτροπή της CETA, να προβεί σε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20Α των προστατευόμενων προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ και να αποφασίσει «την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της Φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ».
 ια να έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει πράξη αυτό, λένε, από την Ομοσπονδία, απαιτείται όταν η ελληνική Bουλή κληθεί να επικυρώσει την συμφωνία, όπως προβλέπεται να γίνει, να ψηφίσουν οι 300 βουλευτές την συγκεκριμένη πρόταση και μετέπειτα ο πρόεδρος της βουλής να προωθήσει το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συγκεκριμένη εναλλακτική τέθηκε επί τάπητος στην γενική συνέλευση που συγκάλεσε η Oμοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας το Σάββατο 4 Μαρτίου στον Τύρναβο. Η συνεδρίαση, δεδομένου του τεράστιου ενδιαφέροντος του κλάδου έγινε με την συμμετοχή πολλών κτηνοτροφικών συλλόγων από όλη την χώρα καθώς και από γαλακτοβιομήχανους και τυροκόμους. 
Οι κτηνοτρόφοι έστειλαν ως μήνυμα «ένα βροντερό ΟΧΙ  στην συμφωνία Ε.Ε. και Καναδά (CETA) επειδή δεν προστατεύεται ο λευκός χρυσός της Ελλάδας η ΦΕΤΑ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας χαρακτήρισε τη φέτα ως το «λευκό χρυσό» της ελληνικής οικονομίας, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση των κτηνοτρόφων πως η συμφωνία CETA σημαίνει ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας.
«Η Συμφωνία CETA σημαίνει το ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας. Αυτό συμβαίνει διότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως παρά το γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια στον Καναδά παράγεται παράνομα φέτα, εντούτοις με τη συμφωνία CETA δίνεται η δυνατότητα να παράγουν νόμιμα φέτα. Το πρόβλημα είναι πως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο έχουν συγκεκριμένα τυροκομεία και έτσι θα πνίξουν την αγορά με φέτα αγελαδινή, ενώ το γάλα θα προέρχεται από ζώα που τρώνε μεταλλαγμένες ζωοτροφές με αποτέλεσμα να ξεκληρίσουν την κτηνοτροφία της Ελλάδας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παλάσκας.
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας επιτέθηκε επίσης και στους Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο. «Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που στήριξαν τη συμφωνία, μάλλον έχουν δεσμευτεί εδώ και κάμποσα χρόνια ή είπαν ναι στη συμφωνία και δεν μπορούν να την πάρουν πίσω. Επίσης κάποιοι στηρίζουν τη συμφωνία γιατί είναι η γραμμή του κόμματος και δεν μπορούν να ξεφύγουν», όπως σημείωσε.
Μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε ψήφισμα κριτικής των κτηνοτροφών στη συμφωνία CETA, αλλά και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη των κτηνοτρόφων, είπε πως στηρίζει την προσπάθεια για την προστασία της φέτας και της κατοχύρωσης ως ένα προϊόν με γεωγραφική ένδειξη. Επίσης, τόνισε πως η φέτα είναι ένα στρατηγικό προϊόν και ταυτίζεται με το παραγωγικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της χώρας μας.
«Θέλω να πιστεύω πως η Βουλή θα ανταποκριθεί στα αιτήματα αυτά, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα συνολικά για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ορισμένες πλευρές σε σχέση με τους κανόνες που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σχετικά με τη φέτα επισήμανε, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γιώργος Εμμανουήλ, από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας κατά των Συμφωνιών TTIP, CETA, TISA.
Ο κ. Εμμανουήλ τόνισε πως υπάρχει ένα ζήτημα που είναι σοβαρό και το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναφέρει πως αν μια χώρα δώσει πλεονέκτημα σε μια άλλη χώρα να αναγνωρίσει το όνομα φέτα, είναι υποχρεωμένη να δώσει το πλεονέκτημα αυτό και σε κάθε άλλη χώρα το ζητάει».
Ο ίδιος υπερασπίστηκε πως πρέπει να συνεχιστεί η «μάχη» κατά της συμφωνίας CETA, λέγοντας πως «η μάχη για τη μη έγκριση της συμφωνίας CETA από τη Βουλή είναι η μάχη των μαχών, γιατί αν χαθεί θα υπάρχει απελευθέρωση σε όλες τις αγορές του κόσμου».Μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε ψήφισμα κριτικής των κτηνοτροφών στη συμφωνία CETA, αλλά και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Αντίθεση του αγροτικού ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για CETA
«Tελευταία ελπίδα να μην εγκρίνει η Ελληνική Βουλή την συμφωνία και με αυξημένη πλειοψηφία να ζητήσει την τροποποίησή της, με άμεση προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων για την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων, χωρίς αστερίσκους, αντίστοιχης με την πλήρη κατοχύρωση των κύριων Ευρωπαϊκών τυριών (παρμεζάνας και ροκφόρ)» ήταν τα λόγια του υπεύθυνου του Αγροτικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Χρήστου Παπαδημητρίου στην Πανελλαδική Σύσκεψη το Σάββατο 4 Μαρτίου στον Τύρναβο.

Στην σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας  ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την συμπαράσταση του Αγροτικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και την πρόθεσή του να κάνει από την μεριά του ό,τι είναι δυνατόν για την δημιουργία ενός ενωτικού και ευρύτερου μετώπου με σκοπό  την προάσπιση του πρωτογενούς τομέα και συγκεκριμένα της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ., τονίζοντας ότι:
« Το Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εκφράζει την αντίθεσή της στη συνθήκη CETA, η οποία ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017 και είναι μια διακρατική συμφωνία εμπορίου μεταξύ Ε.Ε και Καναδά. Η συγκεκριμένη συμφωνία επικεντρώνεται στο ζήτημα των προϊόντων ΠΟΠ, το οποίο αφορά ιδιαιτέρως την Ελλάδα, που εκτός από την εισβολή των μεταλλαγμένων στην χώρα μας, είναι ξεκάθαρη και η απόλυτη επικράτηση των πολυεθνικών έναντι των μικρότερων παραγωγών.
Ταυτόχρονα υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για την τύχη των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, των γεωγραφικών ενδείξεων τα οποία θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την συγκεκριμένη συμφωνία, όπου μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η φέτα. Εάν εφαρμοστεί λοιπόν αυτή η συμφωνία θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, της μεταποίησης δηλαδή της εγχώριας βιομηχανίας γαλακτοκομικών και ολόκληρης της αλυσίδας της φέτας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η CETA είναι συμφωνία μεικτού χαρακτήρα  και ως τέτοια θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Γι’αυτό η τελευταία μας ελπίδα είναι να μην εγκρίνει η Ελληνική Βουλή την συμφωνία και με αυξημένη πλειοψηφία να ζητήσει την τροποποίησή της συμφωνίας με άμεση προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων για την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων, χωρίς αστερίσκους, αντίστοιχης με την πλήρη κατοχύρωση των κύριων Ευρωπαϊκών τυριών (παρμεζάνας και ροκφόρ.)
Επομένως όλοι οι φορείς πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπάρξει μια συναίνεση ιδιαίτερα σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος για να μπορέσει να επιβιώσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες του ανταγωνισμού που έχουν διαμορφωθεί στα πλαίσια του παγκόσμιου εμπορίου.» 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Θεσσαλών κτηνοτρόφων
Δελτίο Τύπου της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων & κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας 
Η γενική συνέλευση της Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έγινε το Σάββατο 4-3-2017 στον Τύρναβο με την συμμετοχή πολλών κτηνοτροφικών συλλόγων από όλη την χώρα καθώς και από γαλακτοβιομήχανους και τυροκόμους στέλνει ένα βροντερό ΟΧΙ  στην συμφωνία Ε.Ε. και Καναδά (CETA) επειδή δεν προστατεύεται ο λευκός χρυσός της Ελλάδας η ΦΕΤΑ. Είναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η αλυσίδα παραγωγής πρώτης ύλης (κτηνοτρόφοι) και μεταποιητές (γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι) ενώνουν τις δυνάμεις τους και αντιστέκονται σθεναρά στην επικείμενη καταστροφή του κλάδου και καλούν όλους τους βουλευτές των κομμάτων να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη συμφωνία όταν έρθει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή. Παράλληλα αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης ψηφίσματος προς την Ελληνική Βουλή με τις υπογραφές των α) Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας , β) ΠΕΚ, γ) Σύλλογο τυροπαραγωγών Λάρισας, δ) ΣΕΒΓΑΠ, ε) Δίκτυο φορέων και πολιτών stop cet, ttip, ζ) ΚΕΔΕ και η) ΕΝΠΕ η οποία αναφέρει:
«Η ΒΟΥΛΗ των Ελλήνων, για να αποφασίσει επί της συμφωνίας CETA (EE- Kαναδά),   ζητά προηγουμένως όπως:
- Με πρωτοβουλία της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (σύμφωνα  με την  υπ’ αριθ. 6 δήλωσής της  των & 3 και & 6 συνημμένης στην CETA ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της Φέτας με τα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α)  να εισηγηθεί  άμεσα στην  ‘ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ’ του άρθρου 26.2 & (ι) της CETA  (η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20.22 &1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20.Α των προστατευόμενων προιόντων ΠΟΠ της Ευρωπαικής Ένωσης) και να αποφασίσει:
 Την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της Φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προιόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ.
Επίσης η Ελληνική Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισαβόνας (με το οποίο οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες είναι μικτής αρμοδιότητας των θεσμών της ΕΕ και της Ελληνικής Βουλής) ζητά από την Ευρωπαική Επιτροπή
α) Οπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση (Ν. Αφρικής, Σιγκαπούρης, ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας κλπ) διασφαλίσει πλήρη προστασία στην Ευρωπαική και παγκόσμια αγορά για την ΦΕΤΑ και για όλα τα εξαγώγιμα ΠΟΠ προιόντα της χώρας
β) Κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της ceta και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς το κοινοτικό κεκτημένο, όπως των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τους ως ζωοτροφές όσο και για την δημόσια υγεία.
Συνυπογράφουμε την Πρόταση προς την Βουλή, ανεξάρτητα από την τελική θέση του καθενός ως προς την CETA»
Επίσης θα σταλεί αίτημα στις Περιφέρειες μέσω της ΕΝΠΕ για συζήτηση της CETA στα περιφερειακά συμβούλια και στους Δήμους μέσω της ΚΕΔΕ  για την λήψη σχετικών ψηφισμάτων κατά της συμφωνίας.
Ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος. Με την συμμετοχή όλων και την συνεχή πίεση μπορούμε να σώσουμε την μία και μοναδική Ελληνική ΦΕΤΑ από τα χέρια των πολυεθνικών. Αφήστε μας να μείνουμε στην δύσκολη δουλειά μας για να παράγουμε την φέτα που παράγεται σε αυτήν την χώρα από την αρχαιότητα και να μην βρεθούμε μια μέρα στην ανεργία. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι για να επιβιώσει μία χώρα πρέπει να παράγει πλούτο και όχι να εισάγει τα πάντα καθώς έτσι καθίσταται υπόδουλη.
Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παρευρέθηκαν στην συνάντηση του Σαββάτου και ιδιαίτερα τον ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή κ. Μαριά, τον βουλευτή Κατσιαντώνη (Ένωση Κεντρώων) όπου ήταν ο μόνος βουλευτής που παρευρέθει και υποστήριξε το ΟΧΙ στην μελλοντική ψήφιση της CETA στην βουλή, τον Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Σαρχώση, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Πουτσιάκα, τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ.Γούλα και τους εκπροσώπους των παρακάτω συλλόγων:  
1) ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων)
2) Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας
3) Σύλλογο κτηνοτρόφων Κοζάνης
4) Σύλλογο κτηνοτρόφων Δράμας
5) Σύλλογο κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας
6) Σύλλογο κτηνοτρόφων Καρδίτσας
7) Σύλλογο κτηνοτρόφων Σερρών
8) Σύλλογο κτηνοτρόφων Δεσκάτης Γρεβενών
9) Σύλλογο κτηνοτρόφων Φθιώτιδας
10) ΣΕΒΓΑΠ
11) ΕΒΟΛ
12) Δικτυο φορέων & πολιτών stop ceta, ttip
13) Σύλλογο τυροπαραγωγών Λάρισας
14) Αγροτικού Συν/σμου Λάρισας
15) Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών
Εκ μέρους του ΔΣ της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος Παλάσκας Νίκος
Πρόταση Σχεδίου Απόφασης της Βουλής 
Ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γιάννης Κόκκορας διάβασε στους παρευρεθέντες πρόταση σχεδίου απόφασης της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.
Η πρόταση αναφέρει: « Η Βουλή των Ελλήνων για να αποφασίσει επί της συμφωνίας CETA (Ε.Ε. - Καναδά) ζητά προηγουμένως όπως:
Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( σύμφωνα με την υπ. Αρθμ. 6 δήλωσή της και 3 και 6 συνημμένης στην CETA ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της φέτας με τα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α) να εισηγηθεί άμεσα στην Κοινή Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων του άρθρου 26.2 και (ι) της CETA ( η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20.22 και 1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20Α των προστατευόμενων προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφασίσει:
Την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένη προστασίας φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα προϊόντα ΠΟΠ του παραρτήματος 20.Α της Ε.Ε.
Επίσης η Ελληνική Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισαβώνας (με το οποίο οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες είναι μικτής αρμοδιότητας των θεσμών της Ε.Ε. και της Ελληνικής Βουλής) ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Α) Όπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση διασφαλίσει πλήρη προστασία στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά για την ΦΕΤΑ και για όλα τα εξαγώγιμα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας.
Β) Κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της CETA και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς το κοινοτικό κεκτημένος, όπως των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τους ως ζωοτροφές όσο και για την δημόσια υγεία»

Η θέση της ΝΔ για τη φέτα
Στη σύσκεψη διαβάστηκε η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη Φέτα. Πρόκειται για κείμενο το οποίο υπογράφουν οι τέσσερις πρόεδροι των ΝΟΔΕ Λάρισας, Μαγνησία, Τρικάλων και Καρδίτσας και στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είναι γεγονός ότι, με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επιτεύχθηκε πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα–Καμμένου και στη έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής τους τα δύο τελευταία περίπου χρόνια.
Η Νέα Δημοκρατία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, είχε πετύχει την μερική προστασία της φέτας σε σχέση με την συμφωνία με τον Καναδά.
Από το απόλυτο νομικό κενό το οποίο υπήρχε έως τώρα, καταφέραμε την μερική προστασία της φέτας.
Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές. Αυτές οι πρακτικές τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία καθώς:
- ο Καναδάς δέχεται τη Φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ
- από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.
- γίνεται σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά καθώς καθίσταται ευδιάκριτη και ευανάγνωστη η αναγραφή της φράσης “Made in Canada”
- κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα”, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada.
Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής).
Δηλαδή, το “τυρί τύπου φέτα” του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ε.Ε.
Από τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης ανέλαβε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία δεν κατάφερε να προσθέσει ούτε ένα κόμμα, στα έως τότε επιτεύγματα της διαπραγμάτευσης, κρίνοντας επαρκή τη συμφωνία.
Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Και στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), ενώ την ίδια επιχειρηματολογία είχε και ο κ. Ευ.Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν, όμως, η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ωστόσο, παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Υπογραμμίζεται ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκλείπουν οι δασμοί 8% - 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο - προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων.
Ειδικά για τη φέτα, οι ισχυρισμοί περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι παντελώς αστήρικτοι. Πρώτον στο δικό μας γήπεδο υπάρχει πλέον πλήρης κατοχύρωση, καμία παραχώρηση. Φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο Ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε..Η μόνη δυνατότητα είναι να εξάγει η Ε.Ε., δηλ. η Ελλάδα, φέτα στον Καναδά.
Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Αντίθετα, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς.
Η Νέα Δημοκρατία, με υπευθυνότητα και ενάντια στον λαϊκισμό είπε την αλήθεια στους Έλληνες κτηνοτρόφους και μεταποιητές. Η πρόβλεψη της συμφωνίας για περαιτέρω αλλαγές μετά την 5ετία, θα βρει την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρωγό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες των κτηνοτρόφων και της Διεπαγγελματικής Ένωσης η οποία σύντομα ελπίζουμε να συσταθεί, προκειμένου η συμφωνία να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο προς τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.
Θα επιδιώξουμε, μάλιστα, σύμφωνα με την υπ’ Αριθμ. 6 Δήλωση των παρ. 3 & 6 συνημμένων στη CETA, να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κοινή Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων του Άρθρου 26.2 παρ. ι της CETA, να αποφασίσει την βέλτιστη προστασία της φέτας με τα υπόλοιπα Π.Ο.Π. προϊόντα.
Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί διαχρονικά την Παράταξη που στήριξε και στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, με παρρησία και ειλικρίνεια. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει».


Μαριάς: H CETA δίνει τη δυνατότητα να παράγεται φέτα μαϊμού
Στην πανελλαδική σύσκεψη των κτηνοτρόφων συμμετείχε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ο κ. Μαριάς σε δήλωση του τόνισε πως αυτό που συμβαίνει με την CETA είναι πως ανοίγει ο δρόμος ώστε η φέτα από ΠΟΠ να μετατραπεί σε κοινή ονομασία και άρα να χάσει το μονοπώλιο που έχει.
«Η φέτα ως ΠΟΠ έχει μια μονοπωλιακή λειτουργία μέσα στην ΕΕ και απαγορεύεται να χρησιμοποιεί τον τίτλο φέτα οποιοσδήποτε παραγωγός δεν είναι σε συγκεκριμένα γεωγραφικά πλαίσια. Αν κυρωθεί η CETA δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς εκτός της γεωγραφικής περιοχής που προστατεύεται όπως είναι του Καναδά να παράγουν φέτα μαϊμού» σημείωσε.
Επίσης είπε πως ο τρόπος παραγωγής της φέτας είναι συγκεκριμένος καθώς «χρησιμοποιείται κυρίως πρόβειο γάλα και λίγο κατσικίσιο, αλλά και τα αρνιά που παράγουν το γάλα βόσκουν σε συγκεκριμένες περιοχές, ορεινές ή ημιορεινές, με ήπιο χειμώνα και θερμό καλοκαίρι».
Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου