Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Πιάνει 4,5 λεπτά φέτος το ενσίρωμα

Προϋποθέσεις αυξηµένης ζήτησης και καλύτερων τιµών για το ενσίρωµα καλαµποκιού δηµιουργεί η δυσχέρεια στις εισαγωγές ζωοτροφών της χώρας µας, λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, που στρέφει το ενδιαφέρον των εµπόρων στην εγχώρια αγορά. Χαρακτηριστικό της αυξηµένης ζήτησης είναι ότι γίνονται πράξεις για τον καρπό καλαµποκιού περσινής σοδειάς στα 22 λεπτά το κιλό το πρώτο δεκαηµέρου του Αυγούστου, ενώ την προηγούµενη χρονιά η τιµή ήταν γύρω στα 15-16 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε παραγωγούς από την περιοχή της Βοιωτίας.
Όσον αφορά το ενσίρωµα είµαστε στην αρχή του αλωνίσµατος, το οποίο αναµένεται να ολοκληρωθεί τέλος Νοεµβρίου καθώς αρκετοί φέτος έσπειραν καλαµπόκι µετά το κριθάρι.  Οι τιµές ενσιρώµατος καθορίζονται από τον τρόπο πληρωµής. Έτσι, αυτοί που πληρώνονται µετρητά λαµβάνουν 3,5-3,8 λεπτά το κιλό, ενώ µε 4µηνη επιταγή η τιµή κυµαίνεται από 4-4,5 λεπτά το κιλό.

Τιµή εξαρτάται από τον τρόπο πληρωµής που επιλέγεται
«Η φετινή χρονιά δεν έχει καµία σχέση µε την περσινή», τονίζει ο παραγωγός Γιάννης Βάγγος, από την περιοχή της Λιβαδειάς στην Agrenda. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει διαφορά στην τιµή σε ποσοστό έως και 15% ανάµεσα σ’ αυτούς που πληρώνονται άµεσα τοις µετρητοίς και σ’ αυτούς που πληρώνονται µε 4µηνη επιταγή.
Συγκεκριµένα, όπως αναφέρει ο παραγωγός από τη Λιβαδειά, «αν πληρωθεί ο αγρότης τώρα για το ενσίρωµα θα λάβει 15% λιγότερα χρήµατα, γύρω στο 3,8 λεπτά το κιλό στην πλάστιγγα, ενώ σε 4-6 µήνες θα λάβει 4,5 λεπτά το κιλό, όµως κανείς δεν ξέρει τι γίνεται σε τόσο µακροπρόθεσµο διάστηµα γιατί µπορεί και να µην λάβει τα χρήµατά του». «Επικρατεί αβεβαιότητα στις πληρωµές», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Για τη διαφορά που υπάρχει στον τρόπο πληρωµής, κάνει λόγο στην Agrenda και ο παραγωγός Γιώργος Παπαπαράσχος, από την περιοχή της Κατερίνης. «Η τιµή που αγοράζει ο κτηνοτρόφος το ενσίρωµα µε δικά του τα συγκοµιστικά  είναι γύρω στα 3,50-4,00 λεπτά το κιλό, ενώ µετά από 4-5 µήνες µπορεί ο παραγωγός να λάβει 4,00-4,5 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο παραγωγός από την Κατερίνη. «Αργότερα µέσα στον Αύγουστο θα έχουµε καλύτερη εικόνα για τις τιµές, όµως εκτιµώ ότι θα κινηθούµε κοντά στα περσινά επίπεδα µε την κορυφή να είναι τα 4,00-4,5 λεπτά το κιλό», τονίζει ο ίδιος. «Όµως, πρέπει να δούµε πως θα κινηθεί και η διεθνή αγορά και τι θα γίνει µε τις εισαγωγές από Βουλγαρία. Βέβαια, το καλαµπόκι από τη Βουλγαρία εκτός του ότι είναι χαµηλότερης ποιότητας από το ελληνικό επιβαρύνεται στην τιµή κατά 50% από τα µεταφορικά», προσθέτει ο κ. Παπαπαράσχος.

Μείον 20% στα στρέµµατα
Λιγότερες έως και 20% θα είναι φέτος οι εκτάσεις του καλαµποκιού σε σχέση µε πέρσι, εκτιµά ο Παναγιώτης Μπουδουρίδης, Campaign Manager της Syngenta για το προϊόν. ∆ιττός είναι ο λόγος, σύµφωνα µε τον ίδιο, για τη µείωση: αφενός οι παραγωγοί επηρεάστηκαν από τις χαµηλές περσινές τιµές του προϊόντος αλλά και την έλλειψη εµπορευσιµότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούµενης χρονιάς και αφετέρου λόγω των βροχών (πληµµύρες σε Έβρο) µπήκαν άλλες καλλιέργειες.

Σε χαµηλά τριετίας
η παραγωγή στην ΕΕΜειωµένη κατά 3 εκατ. τόνους στους 65,6 εκατ. τόνους, αναµένεται να είναι η φετινή παραγωγή καλαµποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο κάτω από τις αρχικές εκτιµήσεις για 68,4 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε τις προβλέψεις Αυγούστου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές τότε η σοδειά καλαµποκιού της ΕΕ θα είναι η χαµηλότερη εδώ και τρία χρόνια.
Πρόκειται για µια πτώση της τάξης του 15,8%, από το επίπεδο ρεκόρ των 77,5 εκατ. τόνων της περασµένης χρονιάς. Επίσης, η Κοµισιόν µείωση και την παραγωγή ελαιοκράµβης για το µπλοκ των 28 κατά 1 εκατ. τόνους στους 20,7 εκατ. τόνους.
Σύµφωνα και µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC), µεγαλώνει η ανησυχία για την παραγωγή καλαµποκιού της ΕΕ, εξαιτίας του ζεστού και ξηρού καιρού.
Επιπλέον, σύµφωνα µε το γαλλικό όµιλο αναλύσεων αγροτικών εµπορευµάτων Agritel, «τον αρνητικό αντίκτυπο του καιρού αυτή τη στιγµή το βλέπουµε κυρίως στο καλαµπόκι».
Πιο πολύ έχει επηρεαστεί το γαλλικό καλαµπόκι, καθώς σύµφωνα µε εκτιµήσεις της υπηρεσίας FranceAgriMer, «µόλις το 59% φέτος από το εγχώριο προϊόν είναι καλής ή εξαιρετικής ποιότητας».
Τέλος, αυτήν την εβδοµάδα οι τιµές για το καλαµπόκι στην ιταλική αγορά κυµαίνονται µεταξύ των 178-182 ευρώ ο τόνος, ενώ στη γαλλική αγγίζουν τα 172 ευρώ ο τόνος FOB στο λιµάνι της Μπορντό.

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου