Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σγουρίδης στον Έβρο

Την ανάγκη άμεσης σύγκλησης διυπουργικής επιτροπής ώστε να συζητηθούν εκτενώς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία του Έβρου μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού, υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης, κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Σγουρίδης συμμετείχε σε δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ορεστιάδα και το Πύθιο, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και του αγροτικού κόσμου και περιηγήθηκε σε όλο το μήκος των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, βλέποντας από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι συνολικά έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 220.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεγονός που μετατοπίζει για πολύ αργότερα από τον κανονικό, τον χρόνο της επανακαλλιέργειας των περιοχών αυτών. Μάλιστα, εξέφρασε τον φόβο ότι οι γεωργοί μάλλον θα χάσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο δεδομένου ότι χρειάζεται μεγάλο βάθος χρόνου για ν’ αποτραβηχτούν τα νερά και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Επίσης, και οι αγροτικές υποδομές έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες καθώς έχουν πλημμυρίσει περισσότερες από 500 γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος στερείται και των απαραίτητων επαγγελματικών υποδομών και εργαλείων για να μπορέσει να εργαστεί σωστά και αποδοτικά.

Μεγάλες ζημίες, σημείωσε, ο κ. Σγουρίδης σημειώθηκαν και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς οι απώλειες είναι μεγάλες αν και σε πολλές περιπτώσεις τα κοπάδια μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές. Ωστόσο επισήμανε ότι οι απώλειες από τις πλημμύρες σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά οξύνουν το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του Έβρου.

«Είναι γεγονός» υπογράμμισε ο υφυπουργός «πως με όλα αυτά η αγροτική οικονομία του Έβρου έχει γυρίσει πολύ πίσω. Και το τονίζω αυτό γιατί όλα έχουν άμεση συνάρτηση. Πολλές μεταποιητικές γαλακτοκομικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και πολλές μεταποιητικές γεωργικές επιχειρήσεις δε θα έχουν πρώτη ύλη σε γεωργικά προϊόντα για να τα αξιοποιήσουν και να τα εξάγουν, όπως για παράδειγμα το σπαράγγι».

«Μέλημά μας», συνέχισε, «είναι να κινηθούν άμεσα και γρήγορα όλες οι διαδικασίες, να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ώστε να υπάρξει μια κάποια ανακούφιση του αγροτικού κόσμου του Έβρου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται απ’ όλους, φορείς και αγρότες, υπομονή και καλή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί και να δοθούν λύσεις. Η κυβέρνηση και το υπουργείο, όλο αυτό το διάστημα, θα είναι κοντά στον αγροτικό κόσμο της περιοχής και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον στηρίξουμε έμπρακτα και αποτελεσματικά» επισήμανε ο κ. Σγουρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου